Tränaren har ordet

Bakgrund

Jag började själv träna brottning som elvaåring i IK Dana våren 1969. Detta var min första kontakt med en idrottsförening och brottning var för mig en ganska okänd sport. Jag hade ingen far, släkting, bror eller bekant som hade sysslat med brottning. Mitt första minne var att jag blev väl mottagen och omhändertagen av trevliga ledare och tränare redan första gången, så jag blev "fast" direkt. Sedan har det rullat på med träning, seriematcher, tävlingar och fin kamratskap med vänner för livet (inte bara i den egna klubben) !!

Debuterade som 14-åring i Danas A-lag (52 kg) 1972. På merit listan finns några tredjeplaceringar på junior- och senior-DM. Jag har deltagit i 7-8 senior -SM samt gått en hel del seriematcher i Skåne. Jag har haft förmånen att få besöka nästan alla orter i Skåne som har eller har haft serielag.

Tränarkarriären startade 1981 med en steg-1 kurs på kurhotellet i Tyringe, sedan har det fortsatt med steg-2, 3 och 4. Den senaste var en elittränarkurs i Göteborg hösten -96. Det har även blivit några massage och tejpkurser.

Budskap

Jag skulle här vilja förmedla lite tankar och erfarenheter om hur jag och vi i IK Dana ser på brottningen idag och kanske i morgon.

• Hur skall vi föra in brottningen i 2000-talet ?
  • Hur skall vi profilera och marknadsföra oss ?
  • Få fram budskapet om vår gamla ädla sport med den varierande träningen
  • Brottningen kan fungera som en social brygga mellan olika kulturer och invandrargrupper !
  • Folkhälsoaspekten "brottning ger hälsa" !
  • Hälften av alla barn har sin enda fysiska aktivitet i skolan. Träningsvärk av att bära skolväskan !
  • Vi har ungdomar med dåliga ryggar, gymnastiktimmarna har halverats de senaste 10 åren !
  • Ha mobbinghämmande effekter !
  • Vetenskapligt bevisade positiva samband mellan idrott och studier !

Jag skulle även vilja få kontakt med andra tränare från hela "brottarSverige" och kanske i framtiden även tränare från andra länder, då skulle vi kunna bygga upp ett kontaktnät och utbyta träningsprogram, idéer och erfarenheter.

Hur blir jag en bra brottare ?

Jag tror det är viktigt att man redan tidigt (7-9 års åldern) får möjlighet att träna varierande med mycket teknik och lek på träningarna, lära känna sin kropp och inte "tävla ihjäl" sig tidigt, lära sig att förlora !! Det är svårare att lära sig förlora än att lära sig vinna. Det är lätt att "segra ihjäl sig" i tidig ålder, den som vunnit "allt" som 14-15 åring är kanske inte tillräckligt "hungrig" och motiverad att fortsätta utveckla sig och börja träna hårdare och mera målmedvetet som junior / senior då motgångar och skador börjar komma.

Ibland tror jag att tränaren styr och påverkar sina adepter lite för mycket, det är en individuell sport vi sysslar med. Vi skall kanske utbilda och lära våra brottare att tänka lite mera självständigt, lära sig hur uppbyggnadsträning, konditionsträning och styrketräning bör bedrivas. Då kan vi vid vår ordinarie brottningsträning på klubben enbart koncentrerar oss på ren brottningsträning såsom teknik, taktik, sparring etc.

Vi måste även lära våra brottare hur man snabbt rehabiliterar sig från en skada, upptäcka brister och svagheter i kroppen, samt hur man tränar upp den delen så att risken för nya skador minimeras.

Att dessa brister finns kan man lätt konstatera vid t.ex. en tränarkurs där deltagarna (oftast med en mycket aktiv karriär bakom sig) kan vara från 25-45 år. Nästan alla har några åkommor / skador, såsom stela ryggar, axlar ,knä m.m. Dessa åkommor beror oftast till stor del på för ensidig, tung, slitsam träning, dåligt skötta skador samt för lite stretching, massage och ner varvning efter träningar och matcher.

Tjejbrottning

Det är helt klart att tjejerna har blivit en stor tillgång för brottningen. Numera kan en hel familj engagera sig i vår sport. Då kan både "storebror" och "lillasyster" träna och tävla och "mor" blir kanske också intresserad att följa med på tävlingar och träningar samt engagera sig i klubben.

Internationellt sett har vi haft stora framgångar med främst Sara Erikssons VM-guld -95 och -96 samt EM-guld -96. Tjejbrottning blir troligtvis Olympisk år 2004 och då kommer förmodligen det stora genombrottet att ske. I framtiden kommer vi kanske även att få se seriematcher där laget även innehåller 2-3 viktklasser med tjejer som i sin tur ytterligare kan öka intresset från massmedia.

Det skulle vara kul att höra lite åsikter och synpunkter från övriga tränare och ledare i "brottningsSverige". Jag önskar även få kontakt med fler tränare så att vi kan byta och delge varandra träningsprogram m.m. Tack för ordet !!

Många brottningshälsningar

Lars Bergqvist IK DANA, Lund
Ni når mig enklast via E-mail: This is a mailto link

Uppdaterad: 2014-10-22 10:51